- Det smeller snart!

En vekter leide ut et nøkkelknippe for 50 000 kroner natta. Et selskap hadde 23 straffedømte ansatt som vektere. Og Høyre brukte en straffedømt til å passe på hovedkvarteret - mens Erna Solberg var drapstruet.

 

image3

Historiene om vektere med lange kriminelle rulleblad er mange. Dessverre. TV 2 har i en serie reportasjer de siste månedene vist at vekterbransjen nærmest er ute av kontroll.

 

- Det må smelle før justisministeren våkner! Og det er et tidsspørsmål før det skjer et stort ran i Norge, hvor en eller flere vektere står bak, sier kilder i sikkerhetsbransjen til TV 2

 

I Oslo er det tre ganger som mange vektere som politifolk. Vektere passer på huset ditt, kjører verditransporter, har vakthold i banker og står i sikkerhetskontrollen på flyplasser. De sitter til og med i resepsjonen på politihuset i Oslo. Men myndighetene har vist svært liten interesse for hvem disse vekterne er, og hva de har på rullebladet.


Det til tross for at Oslo-politiets skriver i sin hemmeligstemplede "Trendrapport for 2007", at de frykter at kriminelle vektere skal gjennomføre grove ran.

 

"Det er også andre aktuelle aktører og nettverk som har kapasitet til å gjennomføre grove ran. Nevnte utfordrere er utvalgte vakt- og ledsagerselskaper med kriminelle elementer."

 

Selv om bekymringene er der, er lite gjort. En ringerunde TV 2 gjennomførte før jul viste at det var kun Oslo politidistrikt som gjennomførte kontroll med vaktselskap, og som luket ut kriminelle vektere. Resten av landets 26 politidistrikt hadde ikke gjennomført en eneste kontroll. Årsak: Dette var noe de ikke prioriterte. Men lovverket gir ikke rom for tolkning: Vaktselskapene og de ansatte skal kontrolleres en gang i året.

 

Ettersom ingen har oversikt, tror man at rundt 12 000 personer har yrke som vekter - og at det finnes mellom 250 og 300 vaktselskap i Norge.

 

Det paradoksale er at de seriøse vaktselskapene nærmest har bedt på sine knær, i flere år, om å bli kontrollert av myndighetene. De har for lengst innsett at deres egen bransje er ute av kontroll. At deres bransje har tiltrukket seg mange useriøse aktører. Aktører som har tjent svært gode penger i et eksplosivt marked. Disse, ofte små, useriøse selskapene ødelegger troverdigheten til bransjen - og mange hardtarbeidene vektere føler seg stigmatisert.

Servicebedriftenes Landsforening (SBL), vaktselskapenes interesseorganisasjon, har skrevet flere bekymrede brev til justisministeren. Flere av brevene har de ikke fått svar på. Først etter TV 2s reportasjer kom Politidirektoratet på banen, og varslet at de vil sjekke rullebladet til alle landets vektere.

 

Det har ennå ikke skjedd. Først må de finne ut hvem som jobber som vektere. Og det er en tidkrevende jobb. Spørsmålet er om dette er et skippertak fra myndighetenes side, eller om de nå akter å følge opp en bransje, som lever av å selge trygghet.


Svenske polititopper er sjokkert over tilstandene i Norge. Vi får se om sjokket legger seg i løpet av året. Våre kameralamper skrues hvert fall ikke av.

Har du tips om saken, kontakt meg gjerne på jcn@tv2.no

Kommentarer:

Postet av: biffen
hva menes med kriminelle ??inkasso,kjørt for fort,eller mener du grovere ting,må vel se di tingene litt ann??ell?
25.apr.2007 @ 12:01
Postet av: Henning
Det kommer jo ann på hvilken fraksjon av vekter bransjen du snakker om. Securitas for eksempel jobber det kun vektere med rene rulleblad. Du får stoppe å generalisere og si at du mener en fraksjon. Du mener de mindre vekterselskapene. Man får hva man betaler for, så de som hyrer inn mindre vaktselskap kan ikke akkuratt forvente seg å få kvalitet.
25.apr.2007 @ 14:51
Postet av: Trine
Arbeidsgiver har lov til å hente ut vandels attest ved nyansettelse, men ikke i etterkant. Dette burde kunne endres!
Politiet er pliktet ti å si ifra til arbeidsgiver om en vekter har gjort noe straffbart, men dette skjer ikke bestandig.
25.apr.2007 @ 18:59
Postet av: Trine
Svar til biffen.. Hvis man er straffet innenfor vold eller vinningsforbrytelser
25.apr.2007 @ 19:00

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5421958
Mitt profilbilde

Jens Christian Nørve

Fra: Oslo

Født: 1977

Jens Christian Nørve, født 18. oktober 1977, er krimjournalist i TV 2. Han er en del av krimgruppa i nyhetsavdelingen, og har jobbet i TV 2 siden 2000. I tre år jobbet han som vaktsjef og journalist i debattprogrammet Tabloid. Tdiligere har han jobbet som journalist i Forsvaret og i TV Sunnmøre i Ålesund. Nørve er utdannet ved journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits