- Send dem ut!

Kriminelle fra Polen og Litauen fyller opp allerede overfylte norske fengsler. Her bruker de tiden til å skaffe seg kontakter i norske, kriminelle miljøer.  

image7

Både handelsnæringen og fengselsansatte krever at øst-europeerne blir sendt til hjemlandet for å sone sine straffer. - I norske fengsler bygger de nye nettverk, som gir de et brohode i Norge, sier Thor Martin Bjerke, sikkerhetskoordinator i Handels- og Servicenæringens hovedorganisasjon (HSH), til TV 2 Nyhetene. Han representerer de næringsdrivende, som hvert år opplever at øst-europeere på tyveritokt stjeler for flere titalls millioner kroner.

De fengselsansatte frustrerer også. De får ikke fulgt opp øst-europeerne fordi de ikke forstår språket. De øker risikoen for at de begår ny kriminalitet når de er ferdig med soningen. I dag sitter 136 polakker og litauere i norske fengsler. Fengselslederen i Drammen Fengsel, Audon Tjore, mener man må få på plass et system som gjør at kriminelle fra Litauen og Polen sendes ut med en gang de har fått en dom, for sone i hjemlandet.

I følge justisminister Knut Storberget har vi avtaler med både Litauen og Polen som gjør dette mulig. Men i følge fengselslederen i Drammen medfører dagens system så mye papirarbeid, at øst-europeerne er ferdigsonet før man får sendt de hjem.

En av fanesakene til Storberget er å bli kvitt soningskøen i Norge innen denne stortingsperioden. I dag står rundt 2000 personer i kø for å få sonet sin straff. Mange kommer seg ikke videre i livet før de har fått sonet straffen, og faren for at noen begår ny kriminalitet mens de venter på fengselsplass er stor.

Spørsmålet er hvorfor Justisdepartementet ikke har fått på plass et effektivt system for å sende ut øst-europeere for soning i hjemlandet? Et slikt system ville ha frigitt noen hundre fengselsplasser, og kanskje redusert kriminaliteten begått av litauere og polakker.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5491978
Mitt profilbilde

Jens Christian Nørve

Fra: Oslo

Født: 1977

Jens Christian Nørve, født 18. oktober 1977, er krimjournalist i TV 2. Han er en del av krimgruppa i nyhetsavdelingen, og har jobbet i TV 2 siden 2000. I tre år jobbet han som vaktsjef og journalist i debattprogrammet Tabloid. Tdiligere har han jobbet som journalist i Forsvaret og i TV Sunnmøre i Ålesund. Nørve er utdannet ved journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits